Ensimmäinen oluemme.

Päätimme aloittaa jostain kohtuullisen helposta ja yksinkertaisesta. Perus vaalea Pale Ale, josta voisi tulla runko muille oluillemme. Siksi nimi – Baseline. Odotukset eivät saaneet tässä kohtaa nousta kovin korkealle, mutta oli mielenkiintoista nähdä miten onnistumme. Yleisen ymmärryksen mukaan olutta on helppo tehdä. Vaikeampaa on tehdä siitä hyvää.

Tavoitteena n. 20 litran erä. Laitteistona Panimonurkasta hankittu ”Brew Monk Magnus 50l.

Perusmaltaina 4,5 kg Viking Maltin Pale Alea (75%) ja 1,5kg Viking Maltin Crystal 50- mallasta (25%).

Katkerohumalina 30g Cascadea pellettinä ja 15g keiton viimeisen 10 minuutin ajaksi hiukan aromia tuomaan.

Hiivana White Labsin California Ale Yeast WLP001 nestehiiva ilman startteria.

Tavoitteena oli saada lähtöpainoksi 1.059, mutta mittauksen mukaan onnistuimme irrottamaan sokereita niin paljon, että lähtöpaino nousikin 1.060:n. Toisaalta automaattisen reseptiohjelman mukaan irrotimme maltaista sokereita 112,5%, eli 12,% enemmän kuin olisi laskennallisesti mahdollista. Mittaustekniikkaa oli syytä harjoitella.

Aloittelijan tuuria tai täyttä ymmärtämättömyyttä laitteistosta, laskentakaavoista tai ylipäätänsä oluen tekemisestä. Yhtä kaikki, onnistuimme saamaan pulloihin 18,5 litraa olutta jonka lopullinen ominaispaino oli 1.021 (tavoitteena 1.014).

Astioitu tuote maistui katkeralta, mutta maku kypsyi puolentoista kuukauden aikana huomattavasti. Olut oli sameaa ja tummaa ja tuoksui etäisesti vanhalta sukalta. Maku oli kohtuullinen, kotikaljamainen ja makean hedelmäinen. Tämä kaikki todennäköisesti seurausta holtittomasta käymislämpötilasta. Uskoakseni tämä kokeilu ja lopputulos edustivat monen kotipanijan ensimmäistä olutta. Suunta olkoon vain ylöspäin!

Panomies valmiina pajalle
Käytimme keitoissamme aitoa tamperelaista vesijohtovettä.
Pale Ale maltaat ovat kalpeita. Jyvien keveys yllätti.
Tavoitelähtöpaino saavutettu. Toki mittaustulokset heittelivät ennen keittoa välillä 1.060 - 1.080