Joulukuu 2017 – Näillä alkuun

Vuoden loppua kohden saimme kerättyä kaiken tarpeellisen ensimmäistä keittoa varten. Valmistusjärjestelmämme ytimessä toimisi Brew Monk Magnus, johon teimme pieniä käyttöä helpottavia muutoksia. Astian pohjalla olleeseen imuaukkoon asensimme 10mm kupariputkesta kulman, jotta imu ei vetäisi keiton jälkeen aivan kaikkea rupaa mukanaan käymisastiaan. Lisäksi jouduimme laitteen maahantuojalta (Eurooppaan tuojalta) kyselemään ohjausyksikön toiminnasta. Dokumenttien mukaan Mauria lämmittäisi 3000W vastus, mutta ohjauspaneelista saimme lukemaksi vain 2500W. Kirjeenvaihdossa opimme, että laitteen ohjaimeen oli epähuomiossa ohjelmoitu pienemmän laitteen logiikka. Ongelma oli siis ohjelmallinen ja korjattavissa parilla näppäinkomennolla. ”Power” + ”+” painikkeiden painaminen samaan aikaan nosti logiikan teholukemat 3000W:n. Ongelma ratkaistu!

Maurilla ei pysty lämmittämään huuhteluvettä, joten hankkimamme induktioliesi saisi luvan toimia huuhteluveden lämmittimenä. 30L alumiinikattila toimisi huuhteluveden keräysastiana, mutta varsinaiseen lämmitykseen käytimme alkuvaiheessa vain 5l teräskattilaa. Prosessin hitaudesta johtuen tämä ei varsinaisesti ollut ongelma, mutta myöhemmin tälle tulisi keksiä parempi ratkaisu.

 

Rahallisesti alkuperäiseen laitteistoon jouduimme panostamaan hieman enemmän kuin oli tarpeellista, mutta tätä investointia pystyy perustelemaan nopeammalla ja yksinkertaisemmalla käyttöönotolla. Mitä vähemmän DIY:tä, sitä helpommalla pääsee alkuun. Laitteistoa pystyy päivittämään ja säätämään kohdilleen osaamisen karttuessa. Alkuperäinen laite- ja tarvikelistamme näytti tältä:

Komponentti

kpl

Hinta

Brew Monk Magnus 45L

1

606,90

10mm kuparikulma

1

11,90

Keittolevy

1

39,90

Alumiinikattila 30L

1

20,00

Automaattilappo ja pullotuspää

1

28,20

Käymisastia 27,5L PET

2

56,00

Vesilukot ja tiivisteet

2

6,00

Letkuja ja liittimiä jäähdyttimeen

1

32,75

RST Mäskimela 60cm

1

19,00

YHTEENSÄ:

 

820,65

 

 

 

Marraskuu 2017 Hankintoja ja harkintoja

(Koti)oluenvalmistukseen tarvittavat laitteet ja tarveaineet lyhyesti:

Vettä. Sitä tarvitaan paljon ja sen pitää olla lämmintä. Vettä tarvitaan käymiskelpoisten sokerien liuottamiseen maltaista. Vettä hukkuu prosessiin jonkin verran enemmän kuin varsinainen eräkoko. Vedestä ja maltaista syntynyt vierre keitetään. Tarvitaan siis astia, joka kestää lämpöä ja lämmitystä, sekä laite jolla lämmitys toteutetaan.

Olut viettää ensimmäiset elinviikkonsa käymisastioissa, jotka voivat olla muovisia ämpäreitä, lasisia pullontapaisia, muovisia vastaavia tai teräksisiä ultrahienoja kartiopohjaisia pro-astioita. Oikeastaan melkein mikä tahansa tiivistii suljettava ja vesilukolla lävistettävä astia kelpaa.

Nestettä liikutellaan letkuilla, pumpuilla, hanoilla ja erilaisilla käyttötarkoitukseen soveltuvilla astioilla. Näitä siis tarvitaan riittävästi. Letkuja ja lappoja. Niitä löytynee jokaisen kotipanijan hyllystä.

Laitteet ja tarvikkeet tekevät harrastuksesta helposti kilpavarustelua, sillä vaihtoehtoja ja tapoja on lukuisia. Maltaiden rouhimisesta, mäskäykseen, keittoon ja käymiseen on tarjolla suomalaisistakin alan liikkeistä eri kukkaroille soveltuvia vaihtoehtoja. Lisäksi olohuonepanimon voi rakentaa näppäräsorminen harrastaja lähes kotona lojuvista tavaroista. Halvallakin siis pääsee.

Lähdimme selvittämään mitä kaikkea tarvitsisimme ensimmäiseksi laitteistokokoonpanoksi.

Löysimme Facebookin ravintolakirppis- ryhmästä edullisen 30 litran kattilan, jonka tuli toimia mäskäys- ja keittoastiana. Ilman erillistä välipohjaa tulisi panotapamme olemaan ns. ”BIAB” – Brew In A Bag, eli pussimäskäys, jossa maltaat mäskätään ja huuhdellaan erillisessä pussissa kattilassa.

Ostimme tavaratalosta edullisen, mutta riittävän tehokkaan (2500W) Induktiolieden, joka ei tietenkään tulisi olemaan yhteensopiva alumiinisen kattilamme kanssa. Teräksiset suuret kattilat ovat kalliita ja käytettynäkin harvinaisia. Kyselyjä lähetettiin ravintoloihin ja käytettyjen ravintolalaitteiden erikoisliikkeisiin. Tuloksetta. Yhtenä ratkaisuna olisi tietysti erillisen teräslevyn sijoittaminen lieden ja padan väliin, mutta tämä alkoi tuntua liian monimutkaiselta ja lopulta myös ei niin edulliselta tavalta rakentaa laitteistoa. Tarjolla oli yksinkertaisempiakin valmiita kokonaisuuksia.

Oli Grainfatheria ja Braumeisteria ja vaikka minkälaista Kiinan ihmettä. Sellaiseen mekin lopulta päädyimme. Panimonurkasta tilattu Brewmonk- nimellä kulkenut all-in-one laite 50 litran säiliöllä tilattiin aikaan, jolloin maailman merillä kulki jos jonkinlaista Joululaivakonttia. Tilausta jouduttiin sitten odottelemaan jonkin aikaa, mutta vuoden vaihteen tietämillä se saapui. Laite nimettiin Mauriksi. Mauri Munkiksi. Mauri oli käytännössä suuri vedenkeitin, jossa on kyljessä erillinen pumppu ja sisällä nostettava ”valepohja”. Mauria ohjaa erehtymätön logiikka ja vinkeät huomioäänet. 3000W teho rajoittaa hieman muiden sähkölaitteiden käyttöä samassa pistorasiassa tai sulakkeessa. Hintakin oli kohtuullinen, hiukan päälle 600€ ja kaupan päälle saimme hienon vierteen jäähdyttimen.

Hankintalistaa jatkettiin talven aikana jos jonkinmoisella letkunpätkällä ja astialla. Käymistä varten ostimme yhteensä neljä 27 litran PET- muovista valmistettua astiaa ja alkuperäisen alumiinikattilan roolia vaihdettiin vähän helpompaan lämpimän veden säilyttämisastiaan maltaiden huuhtelua varten. Myöhemmin ostoslistaan lisättiin aina vain pienempiä ja halvempia tarvikkeita, kuten PH- liuskoja, ominaispainomittareita ja vesilukkoja. Tarvikkeissa ja etenkin kriittisen tärkeissä ominaispainomittareissa havaittiin totuuden siemenen lauseessa : ”Two is One, One is None”.  – Aina tulee olla varakappaleita riittävästi. Jos se on pieni, halpa ja tärkeä; osta niitä monta!

Alumiinikattilat ovat edullisia, mutta niitä ei voi käyttää induktioliedellä
Mauri Munkki, tuleva työhevosemme. Mukana myös PET- käymisastiat
Maurin ohjainlogiikka

Lokakuu 2017 päätös projektin aloittamisesta

Loppuvuosi 2017 oli mielenkiintoista aikaa monen olutharrastajan ja pienpanimon mielestä. Kuusi vuotta rakennettu alkoholilain kokonaisuudistus oli saavuttanut päätepisteensä ja uusi laki astuisi voimaan vuoden 2018 aikana. Suomi oli sekaisin ja olutharrastajat mielissään. Pian saisi vahvaa olutta (ja sitä lonkeroa!) ihan ruokakaupasta. Pienpanimot saisivat myydä olutta suoraan omasta myymälästä ja ravintolat saisivat myös ulosmyyntioikeuden.

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/alkoholilain-kokonaisuudistus.aspx#valmistelu

Tämä herätti muiden tavoin myös meissä ajatuksia ja pohdintaa. Olisiko Suomessa koittava aika, jolloin pienpanimotoiminnalla voisi elättää itsensä ja ylpeänä työllistää tiiviin ammattimaisen tiimin? Ajatus kiehtoi, mutta samalla toki myös epäilytti. Hype laantuisi varmasti aikanaan ja markkinavoimat asettaisivat eurot onnistujien harvoihin taskuihin.

 

Olut itsessään oli ollut jonkinlaisena harrastuksenamme tai erityisen mielenkiinnon kohteenamme jo useita vuosia. Olimme kiertäneet saksalaisella urheiluvankkurilla pitkin Alppeja oluiden ja olutravintoloiden perässä. Olimme saaneet porttikiellon Müncheniläiseen pubiin ja etsineet Baijerin parasta luostariolutta. Olimme juoneet paljon mitäänsanomattomia oluita ja muutamia herkkuja. Olimme myös kaataneet viemäriin yksittäisiä pulloja. Satoja oluita oli vuosien aikana maisteltu ja jonkin verran valmistustapoihin olimme tutustuneet ainakin teoriassa. Nuoruuden olutuutekeitoista oli jo vuosia, mutta jostakin kumpusi tahto kokeilla oluen valmistusta kotona.

 

Ajatus niin kutsutusti lähti sitten siitä. Päätimme hankkia riittävän teoreettisen ymmärryksen, hankkia soveltuvan edullisen laitteiston ja etsiä tilat harrastuksellemme. Vuoden 2018 aikana tekisimme niin monta erilaista oluterää kuin mahdollista. Ehkä voisimme tehdä jopa hääoluet Elokuun juhliin? Päätimme katsoa varovasti mihin polku voisi johtaa, mutta olisimme varovaisia toiveiden ja odotusten suhteen. Jos mielenkiintoa riittäisi vielä häiden jälkeenkin voisimme katsoa seuraavia askelia tuleville vuosille.

Ehkä oma panimo vuonna 2020?

Ehkä menestyvä panimo vuonna 2025?

Ehkä kansainvälisesti tunnettu panimo vuonna 2030?

 

Ensiaskeleet vapisevin jaloin, katsotaan mitä tästä tulee…

Näillä teoksilla alkuun.