Lokakuu 2017 päätös projektin aloittamisesta

Loppuvuosi 2017 oli mielenkiintoista aikaa monen olutharrastajan ja pienpanimon mielestä. Kuusi vuotta rakennettu alkoholilain kokonaisuudistus oli saavuttanut päätepisteensä ja uusi laki astuisi voimaan vuoden 2018 aikana. Suomi oli sekaisin ja olutharrastajat mielissään. Pian saisi vahvaa olutta (ja sitä lonkeroa!) ihan ruokakaupasta. Pienpanimot saisivat myydä olutta suoraan omasta myymälästä ja ravintolat saisivat myös ulosmyyntioikeuden.

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/alkoholilain-kokonaisuudistus.aspx#valmistelu

Tämä herätti muiden tavoin myös meissä ajatuksia ja pohdintaa. Olisiko Suomessa koittava aika, jolloin pienpanimotoiminnalla voisi elättää itsensä ja ylpeänä työllistää tiiviin ammattimaisen tiimin? Ajatus kiehtoi, mutta samalla toki myös epäilytti. Hype laantuisi varmasti aikanaan ja markkinavoimat asettaisivat eurot onnistujien harvoihin taskuihin.

 

Olut itsessään oli ollut jonkinlaisena harrastuksenamme tai erityisen mielenkiinnon kohteenamme jo useita vuosia. Olimme kiertäneet saksalaisella urheiluvankkurilla pitkin Alppeja oluiden ja olutravintoloiden perässä. Olimme saaneet porttikiellon Müncheniläiseen pubiin ja etsineet Baijerin parasta luostariolutta. Olimme juoneet paljon mitäänsanomattomia oluita ja muutamia herkkuja. Olimme myös kaataneet viemäriin yksittäisiä pulloja. Satoja oluita oli vuosien aikana maisteltu ja jonkin verran valmistustapoihin olimme tutustuneet ainakin teoriassa. Nuoruuden olutuutekeitoista oli jo vuosia, mutta jostakin kumpusi tahto kokeilla oluen valmistusta kotona.

 

Ajatus niin kutsutusti lähti sitten siitä. Päätimme hankkia riittävän teoreettisen ymmärryksen, hankkia soveltuvan edullisen laitteiston ja etsiä tilat harrastuksellemme. Vuoden 2018 aikana tekisimme niin monta erilaista oluterää kuin mahdollista. Ehkä voisimme tehdä jopa hääoluet Elokuun juhliin? Päätimme katsoa varovasti mihin polku voisi johtaa, mutta olisimme varovaisia toiveiden ja odotusten suhteen. Jos mielenkiintoa riittäisi vielä häiden jälkeenkin voisimme katsoa seuraavia askelia tuleville vuosille.

Ehkä oma panimo vuonna 2020?

Ehkä menestyvä panimo vuonna 2025?

Ehkä kansainvälisesti tunnettu panimo vuonna 2030?

 

Ensiaskeleet vapisevin jaloin, katsotaan mitä tästä tulee…

Näillä teoksilla alkuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *